torsdag 27 september 2012

Hiss från arkivet

Nu var det länge sedan vi recenserade en hiss. Nu är det äntligen dags!

Den här hissen har legat i vårat arkiv i några månader och mognat. Det ska bli ett nöje att dela med mig av denna hiss från CALU.

Tillverkningsnummer: 18871
Registreringsnummer: L0623876
Maxlast: 630kg - 8 personer
Besiktningsmånad: Juni 2012 (förhoppningsvis nytt datum nu)
Uppställningsplats: Kungsgatan 39

Denna hiss är alltså belägen på Kungsgatan i Norrköping och vid en första anblick på utsidan ser den inte ut att tillföra mycket till hissromantiken. En vanlig hissutsida.

Hissens yttre - Inte mycket att skryta om
När man står där och väntar på hissen medans den åker ner från en okänd våning så undrar man ju såklart hur den ser ut inuti. Jag hade inte så höga förhoppningar efter att ha sett utsidan, men blev glatt överraskad när hissdörren äntligen öppnades. *Pling*
Hissens inre - mycket vacker!
En fröjd för mina ögon. Jag ville bara beundra hissen innan jag steg in och skulle börja min åktur till våning 4. Men man kan inte stå och se ut som ett fån i evigheter så jag klev in och tryckte på knappen som skulle ta mig till våning 4.
Väl åkandes så passade jag på att ta lite bilder på insidan som ni får se strax.

Själva åkturen var mycket trevlig, det tog inte allt för lång tid att ta sig mellan våningarna och stoppen var inte ryckiga så denna hiss får betyget 3.5/5.

Det som gör att hissen får detta betyg är att hissdisplayen var mycket bra, den visade vilken våning man var på och var man var på väg. Den snygga insidag är ett stort plus. 
Det som saknas för högre betyg är utsidans utseende, men även det där lilla extra som bara vissa hissar har.

Om det är någon som åkt denna hiss efter juni 2012 så vore det trevligt att veta om hissen är besiktigad och även det nya datumet. Som sagt så åkte jag hissen i april och bilderna har mognat i arkivet.


På entreplan, dörrarna är öppna
Från våning 4 till entreplan

Ojoj, kanskeee...

Hissens service sköts av KONE
Hissinformation

tisdag 11 september 2012

Bilspecial, Del 2


Den första bilen ut i denna del är den största hisservicebilen som kallas "Godshissen"
Den största hisservicebilen - Godshissen
Den här spjuvern används av hissteknikerna när de ska reparera de allra största hissarna, de som inte fraktar människor upp och ned utan riktigt stora föremål, till exempel bilar och ångvältar när man ska lägga stora betånggolv eller liknande högt upp i nya skyskrapor. En reparation av dessa stora hissar går till på nästan samma sätt som de små personhissarna vi tidigare beskrev. Den enda skillnaden är det är en extra punkt på listan - kontrollera att golvet i hissen fortfarande är stabilt och inte går sönder när man belastar hissen till dess maximala. Detta gör man genom att fylla hissen med vikter så att hissen lyfter cirka en tiondel av maxvikten, därefter kör man hissen tio gånger väldigt snabbt upp och ned för att simulera den hela vikten.
Eftersom att vissa hissar kan bära upp till 25 ton behöver dessa hisservicebilar ta med sig vikter på 2,5 ton, därav det stora bagageutrymmet.

Den sista hissbilen vi ska ta upp i detta inlägg är kanske inte en bil, utan mer en lastbil. Lastbilen kallas även "Monstret", varför den fått det namnet är trivialt.

Den massiva hisslastbilen - Monstret
"Monstret" används när hissar skall transporteras från hissfabriken till uppställningsplatsen och för att klara av den frakten på ett smidigt sätt används denna bjässe. Om ni tycker att denna lastbil är liten för att transportera de stora godshissarna så bör ni tänka om, de tillverkas nämligen i delar som fraktas separat. Delarna monteras sedan ihop på plats.
För att få köra "monstret" måste man ha varit hisservicetekniker i minst 30 år och dessutom ha lastbilskörkort.

Nu har ni fått veta lite mer om våra kära hisservicebilar och vad de används till. Så nästa gång ni ser en hisservicebil så vet ni vad den ska ut på för uppdrag, kanske ett uppdrag för att rädda (hiss)världen.

Håll tillgodo med fler hisservicebilar!


Personhissen från KONE

Annan personhiss från Kone
Servicebilen ovan från annan vinkel

Ännu en model av personhiss från KONE

Personhiss från vår stora kärlek, Otis

Godshiss från bubblaren Motala Hissar


Mathiss från KONE - ute i trafiken

Servicebil från Specialhissar, utrustad med släp för extra last

Personhissen från Nordisk Hiss - Miljövänlig

måndag 3 september 2012

Bilspecial, Del 1

Kära bloggläsare, nu är hissbloggen äntligen tillbaka efter en välbehövd semester.
Denna eftersemester start firas med ett stort inlägg om servicebilar (så stort att vi delat upp det i två delar). Men inte vilka servicebilar som helst utan hisservicebilar! Dessa servicebilar används när hissreparatören ska transportera sig från kontoret ut till den aktuella hissen som är i behöv av service eller reparation.
För att kunna laga alla sorters hissar behövs olika sorters bilar och vi på hissbloggen tänkte gå igenom de vanligaste bilarna och hur de används.

Vi börjar med lilla hisservicebilen, även kallad "Mathissen".
Den lilla hisserivcebilen - Mathissen
Denna lilla rackare används hissarna endast skall testköras och inte behöver servas. Detta gör att hissteknikern inte behöver ha med sig verktyg till platsen och kan därmed ta en liten, men snabb bil för att hinna utföra så många testkörningar som det går på en dag. En bra dag för hissteknikern så hinner han testköra cirka 30 hissar, detta beror självfallet på i vilken stad man jobbar i.
Testkörning av en hiss måste göras minst 200 minuter innan invigningen av hissen och därefter cirka 100 minuter om året, varje testkörning brukar pågå mellan 10 och 15 minuter. Detta anses vara det roligaste med jobbet som hisstekniker.

Nästa hisservicebil är mellanbilen som även kallas "Personhissen".
Den mellanstora hisservicebilen - Personhissen
Denna filur använder hissteknikerna när de ska serva de vanligaste hissarna, de som tar mellan 1 och 15 personer. I denna bil får hisservaren med sig de viktigaste verktygen som behövs när man servar hissar. En service innehåller fyra saker. Den första är att kolla så att vajrarna som håller i hissen är hela och rena. Den andra punkten på servicelistan är att kolla så att dörrarna på varje våning öppnas och stängs när de ska, den näst sista punkten på listan är att kolla så att alla displayer fungerar. Till sist kollas även att alla knappar i hissen fungerar, här testas även callknapparna på varje våning.
Nu undrar ni säkert varför man behöver ha ett så stort bagage när man inte verkar behöva så många verktyg på under en service. Svaret är att man visst behöver många verktyg.
På denna bild får ni se hur många verktyg man kan behöva och hur fullastad "Personhissen" är.
Personhissens helt fyllda bagage
Detta är slutet på första delen av bilspecial. Håll utkik för nästa del som kommer inom kort!